Zdravé skořicové cereálie bez mouky
Dlouho jsem si kladla otázku, jak mohu připravit své oblíbené křupavé skořicové cereálie doma, bez zbytečně přehnaného množství cukru a mouky. A tady je výsledek - perfektní recept na zdravé domácí skořicové cereálie bez lepku a mouky, připravené z mandlí, lněných semínek, skořice, kokosového oleje a medu.
Tyto skořicové cereálie jsou dokonce low carb, jedna porce obsahuje pouze neskutečných 7 g sacharidů - to potěší. A pokud jste takoví maniaci na skořici jako já, jsem si jistá, že se z tohoto receptu budete těšit ještě dlouho. Sama jsem ho dělala už několikrát a musím říct, že dosud jsem lepší domácí cereálie nejedla. Ještě k tomu jsou zdravé a nutričně hodnotné - co víc bych si na zpříjemnění ranních dní mohla přát, že.
Musím také říci, že jsou jednoduché na přípravu a vystačíte při nich jen se 6 surovinami. Nejnáročnější částí postupu je asi válení těsta, ale věřte mi, že to stojí za to. Co se týče drobenky, vřele ji doporučuji a pokud nechcete použít lžíci cukru, vystačíte i se xylitolem. Mandlovou mouku zase připravíte jednoduše rozmixováním nebo semletím mandlí na jemnou moučku (případně si můžete koupit hotovou mandlovou mouku (doporučuji tuto) ).
Zajímavé je, že chuťově jsou velmi podobné klasickým cini minis, či bych řekla, že jsou ještě lepší. Nuže, přesvědčte se sami!
A ještě předtím, než se pustíte do přípravy těchto velmi chutných cereálií, ráda bych vám sdělila své doporučení - tento recept je sice na 4 porce, ale věřím, že byste měli množství surovin zdvojnásobit. Poděkujete mi později :)
Ingredience
- 1 HR (250 ml) mandlové mouky (doporučuji tuto)
- 1 PL mletých lněných semínek (doporučuji tyto)
- 3 PL vody
- 1 PL změklého kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1-2 PL medu (doporučuji tento)
- 1 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- drobenka (volitelné):
- 1 PL třtinového cukru
- 1 ČL skořice
Postup
- V míse spolu smícháme lněná semínka s vodou.
- Přidáme k nim mandlovou mouku, skořici, změklý (ne rozpuštěný) kokosový olej, sladidlo a těsto pořádně promícháme.
- Plech vyložíme papírem na pečení a natřeme na něj těsto.
- Těsto přikryjeme druhou vrstvou papíru na pečení a válečkem vyválíme na tenké těsto.
- Čím tenčí těsto bude, tím křupavějších cereálií dosáhnete.
- Vrchní papír na pečení dáme následně z těsta dolů a cereálie můžeme posypat třtinovým cukrem smíchaným se skořicí.
- Cereálie dáme péct na 175 stupňů na 8 minut.
- Po 8 minutách je vytáhneme a rozřežeme na malé kousky.
- Následně dáme cereálie zapéct na dalších 2-5 minut v závislosti na jejich tloušťce a výkonnosti trouby.
- Během pečení cereálie často kontrolujte, aby se nespálily. Výsledné cereálie by měly být světle hnědé barvy.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 248 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 8 g | |
Tuky | 20 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyVeganskéSvačinaBez lepkuSnídaně bez laktózyVeganské snídaněSnídaně bez vajecFitness snídaněSnídaně s vysokým obsahem vlákninyVegan snackJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!