Zelná rýže na indický způsob představuje chuťově zajímavou přílohu, nebo základ hlavního jídla. Tento recept je perfektní zejména tehdy, chcete-li hravě využít rýži z předchozích dnů, a to v chutné podobě. Jídlo je velmi jednoduché na přípravu a výsledek okouzlí.
Nejlépe za mě tento recept chutná ve spojení s rýží SOS Basmati. Má jemná, dlouhá zrnka a svým aroma se neskutečně hodí právě do indické kuchyně, ve spojení s indickými kořeními. Zelí zase rýži oživí svou jemnou chutí a křupavostí. Doporučuji přidat i za hrst arašídů či kešu ořechů, pro dodání dalšího křupavého elementu.
Pojďte si vyhrát s orientálními kořeními a připravte si zelnou rýži jako zajímavou přílohu, případně ji doplňte o kousky opečeného tofu či kuřecího masa a vychutnejte si ji jako plnohodnotné jídlo. Určitě nevynechejte ani čerstvý koriandr.
Ingredience
100 g rýže SOS Basmati (nebo 250 g rýže připravené z předešlého dne)
250 ml vody
1/2 ČL soli
200 g hlávkového zelí
100 g mrkve
1 PL oleje nebo ghee másla
1 cibule
1/2 ČL kari koření
¼ ČL kurkumy
¼ ČL koření garam masala
2 stroužky česneku
30 g arašídů nebo kešu ořechů
koriandr a pórek (dle chuti)
špetka čerstvě namletého pepře
Postup
Pokud nemáme uvařenou rýži z předešlého dne, uvaříme si čerstvou. Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, a poté ji v hrnci zalijeme s 250 ml vody.
Přidáme 1/2 lžičky soli a vaříme ji pod pokličkou na slabším plameni doměkka (přibližně 15 minut). Rýži po dovaření necháme vychladnout, aby se nám v závěru nelepila.
V pánvi wok si na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme prolisované stroužky česneku, najemno nastrouhanou mrkev, na tenké pásky nakrájené zelí, všechna koření, arašídy a restujeme přibližně 5 minut na silném plameni.
Potom k zelenině přidáme uvařenou rýži a mícháme na mírném plameni ještě přibližně 2 minuty tak, aby se všechny suroviny propojily.
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!