Zdravé domácí želé bonbony
Existují dvě skupiny lidí - ti, kteří dají přednost čokoládě a ti, kteří zase mají v oblibě želé bonbóny. Pokud jste fanouškem želatinových bonbónů alespoň tak jako já, ale snažíte se této dobrůtce kvůli cukru a barvivům vyhýbat, tento recept vás určitě potěší. Je to skvělý a hlavně velmi jednoduchý recept na zdravé domácí želé bonbóny, které můžete bez výčitek podávat jako dezert i svým malým dětem.
Tyto domácí želé bonbóny jsou nízkokalorické, plné vitamínů, barev a hravých tvarů. Díky použité 100% želatině jsou navíc i bohatší na bílkoviny. Oproti komerčním želatinovým bonbonům tak do sebe nedostanete jen prázdné kalorie. V obchodech lze zakoupit různé hravé formičky na tyto želé bonbóny, vybrat si můžete z medvídků, srdíček až po různé žížalky. Do receptu osobně nepřidávám žádné sladidlo, protože jsou pro mě bonbony díky použitému ovoci dostatečně sladké, avšak pokud chcete gumové bonbóny osladit, klidně použijte med nebo stévii.
Recept obsahuje 100% čirou želatinu, která je bohatá na kolagen a je tak skvělá na kosti, pleť i nehty. Určitě nepoužívejte cukrářské želé, které obsahuje jako hlavní složku cukr.
Vyzkoušejte tento recept na chutné domácí želé bonbóny, věřím, že si je zamilují jak děti, tak i dospělí. Nejraději je mám v třešňové, pomerančové a jahodové verzi.
Ingredience
- 4 HR ovoce (třešně, jahody, borůvky, pomeranče...)
- 6 PL želatiny v prášku (100%)
- 1/2 HR (125 ml) citronové šťávy
- sladidlo (volitelné)
Postup
- Zvolené ovoce pořádně rozmixujeme v mixéru (případně odšťavníme).
- Rozmixované ovoce přelijeme přes sítko.
- Měly by nám zůstat zhruba 2 hrnky šťávy.
- Polovinu šťávy nalijeme do hrnce.
- Druhou polovinu šťávy necháme v misce, posypeme ji želatinou a necháme pár minut postát.
- Šťávu v hrnci začneme zahřívat na mírném plameni a po chvíli k ní přimícháme šťávu smíchanou se želatinou.
- Pořádně promícháme, aby nezůstaly žádné hrudky.
- Přidáme šťávu z citronu a opět promícháme.
- Šťávu ochutnáme, a pokud je na chuť málo sladká, přidáme sladidlo podle chuti.
- Opět dobře promícháme a odstavíme z tepla. Po celou dobu dbáme na to, aby se šťáva nevařila.
- Šťávu nalijeme do formiček nebo do velké formy a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 8 hodin.
- Želé ve formě nakrájíme na malé kousky a vyklopíme z formiček.
- Jestli nejde želé z formiček ven, dáme ho na 30 minut až hodinu do mrazničky a pak ho vyklopíme. Pozor! Některé druhy ovoce obsahují enzymy, které brání šťávě ztuhnout. Proto nedoporučuji použít ananas, kiwi, mango a papáju.
Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 40 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 10 KCal | |
Sacharidy | 1 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 1 g | |
Tuky | 0 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéSvačinaBez lepkuBez ořechůZdravé dezerty bez cukruNízkotučné dezertyZdravé low carb dezertyDezerty bez mlékaZdravé dezerty bez ořechůRecepty na nízkokalorický a dietní snackJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!