Veganské cizrnové mango kari
Veganské cizrnové mango kari je bezpochyby nejlepší recept na exotické, nasládlé kari, jaké jsem kdy dělala. Je úžasně krémové, syté, plné chutí a vůní. Pokud máte rádi indické recepty, tento recept musíte vyzkoušet. Je vhodný i pro vegany a rozhodně oživí jídelníček nejedné domácnosti. Připravte si toto bezmasé, zdravé jídlo k obědu nebo večeři a potěšte se fenomenální chutí exotiky u vás doma.
Kari recepty jsou v poslední době velmi oblíbené i v našich končinách. Klasické recepty na Cizrnové kari s batáty v kokosovém mléce nebo se staly populárními chutnými recepty. Proto jsem experimentovala i s jinými surovinami, čímž vzniklo výborné Indické mrkvové kari nebo Kari kuřecí stehna s jablkem . Ovšem až tento recept na cizrnové mango kari skutečně omámil naše chuťové pohárky! Díky přidanému čerstvému mangu a postupnému pražení aromatických koření se z tohoto jídla stala absolutní chuťová bomba!
Základ receptu tvoří uvařená cizrna, kterou v tomto receptu doporučuji připravit doma. Čerstvě uvařená cizrna je o něco křupavější a plnější, než ta ze skla nebo plechovky - pokud však chcete krémovější konzistenci celého jídla, klidně sáhněte i po konzervě. Kokosové mléko nezapomeňte před použitím dobře protřepat, aby se smíchala tekutá část s tuhou.
Toto veganské kari s mangem je výborné s rýží nebo naan plackami, ale můžete si k němu připravit i bulgur, quinou, kuskus či jáhly. Podávat jej můžete posypané bylinkami nebo chilli vločkami. Nutriční hodnoty jsou vypočteny pouze na kari, bez příloh. Dobrou chuť :)
Ingredience
- 300 ml kokosového mléka (z plechovky) (doporučuji tohle)
- 200 g dužiny manga, rozmixované na pyré
- 250 g uvařené cizrny (koupíte zde)
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL celého kmínu
- 2 PL vody
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 2 bobkové listy
- ¼ ČL mleté skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- ½ ČL koření garam masala (doporučuji toto)
- ½ ČL kajenského pepře
- ½ ČL třtinového cukru
- 1 ČL octu
- 3 hřebíčky
- sůl (podle chuti)
- Tipy na přílohy:
- rýže (doporučuji tuto)
- naan
- bulgur (doporučuji tento)
- quinoa (doporučuji tuto)
- kuskus (doporučuji tento)
- jáhly (doporučuji tohle)
Postup
- Cibuli nakrájíme nadrobno a v misce ji smícháme s mletým zázvorem, prolisovaným česnekem a vodou.
- Na oleji osmahneme kmín dokud nezmění barvu a neuvolní vůně. Přidáme hřebíček, bobkové listy a restujeme ještě asi 2 minuty. Koření by mělo krásně vonět.
- Přidáme cibuli s kořením a vše spolu osmahneme, dokud se neodpaří většina tekutin.
- Následně přidáme skořici, garam masalu a kajenský pepř. Dobře promícháme.
- Přilijeme kokosové mléko z plechovky, mangové pyré a sůl. Povaříme asi 5 minut.
- Přidáme uvařenou cizrnu, dobře promícháme a odkryté vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
- Na závěr přidáme ocet a cukr. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem dle vlastní chuti.
- Podáváme se zeleninou, rýží nebo naan plackami.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 273 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 6 g | |
Tuky | 16 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
NízkokalorickéVeganskéObědy a večeřeBez lepkuZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!